Je jeseň, zberáme úrodu zo záhrady (alebo možno len zo supermarketu :-)). Ak máte hokkaido, pripravte si túto nátierku:

Suroviny:

  • 1/4 tekvice hokkaido, trocha oleja (olivový, slnečnicový), soľ, 4 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, 1 PL kyslej smotany

Postup: Tekvicu nakrájať na menšie kúsky (aj so šupou) dať na plech, pokvapkať olejom a piecť v rúre 15 minút pri 250°C. Dužinu oddeliť od šupy, pridať cesnak, trochu oleja, osoliť, okoreniť, všetko rozmixovať. Pridať petržlenovú vňať, 1 PL kyslej smotany. Natrieť na hrianky alebo celozrnný chlieb.

Dobrú chuť praje Dominika Fajnorová st.

Tekvica hokkaido obsahuje:

  • betakarotén,
  • vitamín A,
  • draslík,
  • luteín,
  • zeaxatín (dobrý na oči),
  • vápnik,
  • železo,
  • horčík,
  • fosfor,
  • vlákninu.

Hodí sa aj pre diabetikov, je nízkokalorická.